Amire Candy Crush tanított

Két rózsaszínű pillecukor közé behúzom a harmadikat. Még egy nyalóka, öt keksz egy sorban! Szuper! Bang-csing-puff! Pattan, robban, csusszan, jön a következő. Ez egy bomba, színcserélő. Újabb és újabb variációk pörögnek a fejemben, ha lecsukom a szememet. Magától zajlik a játék a gondolataimban, nem hagy aludni. Rémisztő! Ekkor határoztam el, hogy este nem fogom többet ezt az alkalmazást használni.

Éjjel álmot láttam, pedig ritka szokásom. Egy hegyi kolostorban voltam mustársárga ruhás szerzetesek között, a meditációra hívó gong szava elhalkult, néma szellő jázminillatot hozott. Mindenki mereven előre figyelt egy színpad felé, ahol szürke-kék kiskosztümben előadást tartott egy nő. A kitűzőjén ez szerepelt: Dr. Candy Crush management-terapeuta…

Az álom itt megszakadt, de még egész nap a fejemben járt ez a kép.

 

Végül rájöttem, mit is tanított nekem Candy Crush:

 

  1. Kitartás mindenek előtt

Megint elfogytak a lépéseim. Pedig már csak egy zselébogyó volt hátra!

„A sokadik tárgyaláson vagyok túl, de még egyszer sem sikerült eladnom!”
„Ezerszer beszéltem a beosztottammal erről, de egyszerűen nem képes megérteni!”
„A főnöknek hetente elmondom, de mindig lepattanok róla!”

Ha egy elképzelés nem képes néhány kudarcot elviselni, az nem is érdemli meg, hogy valóra váljon. Az egyre újabb nekibuzdulások és próbálkozások érlelik ki azt a szilárd meggyőződést, ami a megvalósításhoz elengedhetetlen. Továbbá csiszolja az érvrendszert, azaz könnyedebbé, érthetőbbé faragja, hogy ne csak mi magunk, hanem azok is jól befogadják, akiknek szól, akiknek dolguk lesz vele. Ne sajnáld a próbálkozások sorát, mert az segítségedre lehet a tanulságok kiérlelése által!

 

  1. Ismerd fel a mintázatot!

Ha ezt itt hagyom, és mellette cserélek, akkor egy nagyobb sor jön létre!

„Amikor a sport témát felhozom, szinte kenyérre lehet kenni!”
„Ezt a kollégát bármikor kérdezem, csak rávágja, hogy OK, de később kiderül, nem érti.”
„Az új igazgatót sürgetném, de olyankor mindig nagyon haragossá válik.”

Tedd magad képessé arra, hogy az ismétlődően előforduló helyzeteket és reakciókat felismerd! Van, aki jegyzetet készít, tárgyalási naplót ír, mások fejben rendszereznek. Minden beszélgetés, tárgyalás, vita vagy értekezlet után gondolatban fuss végig a történteken, hogy felfedezd a hasonlóságot a korábbi eseteiddel kapcsolatban! A tudatos rendszerezésben nagy segítséget tud nyújtani például a mind mapping módszer. Ez egyszerre stimulálja az agy rendszerező és intuitív funkcióit, végeredményként pedig egy vizuálisan könnyen értelmezhető, mégis komplex összegzést ad. Használható ötletelésre, tervezésre, jegyzetelésre egyaránt.

 

  1. Áldozz időt a megismerésre!

Ezt a pályát napokkal ezelőtt kezdtem. Nagyon trükkös. Rá fogok jönni a nyitjára.

„Még csak az első forduló zajlott le. Puhatolóztunk. Jövő héten újra jönnek.”
„Beszéltem a keményfejű kollégámmal, és egyre több dologról derült, ki, hogy egyetértünk.”
„A főnök azt kérte, térjünk vissza rá később. Na jó, úgyis van még pár új kérdésem hozzá.”

A kapkodva, a megbeszélés előtt öt percben előkészülve, csak a Google első találatát megnézve nem sok esély lesz jól kijönni a tárgyalásból. Rutinból megoldani mindent? Egyensémát húzni mindenkire? Első ránézésre tudom, ki vagy, mehetsz a skatulyádba?

Sok félreértés és félrecsúszott megbeszélés oka éppen az, hogy mindent kapásból akarunk megoldani. Persze a világ felgyorsult, de a megismerés folyamata akkor is időigényes. Az első találkozáskor, az első három percben, az első munkanapon bárki tud szerepet játszani. Több helyzetet megélve, időt hagyva a benyomások értelmezésének azonban tisztább, és megbízhatóbb képet alkothatunk a másikról. Jobban megértjük a szándékát, az érdekét, a gondolatát, stílusát. A másik félhez a kulcsot a figyelem és az idő csiszolja meg.

 

  1. Sosem tudod kiismerni

Azt hittem, ez is olyan, mint az előző pálya, de most itt mást csinál a vattacukor!

„Eddig mindig bevált, amikor ezeket az adatokat megmutattam neki. Most miért nem?”
„Egy éve így csináljuk, akkor most mi ütött belé, hogy így kiakadt?”
„Múltkor már azt hittem, ismerem, mint a tenyeremet, de ezt nem tudtam róla.”

A vállalatok működése, az üzleti vagy egyéb szervezetek világa sokszor hoz furcsa helyzetbe, amikor addig ismeretlen információ merül fel. Ha ezt előre tudtam volna! – kiáltanánk fel legszívesebben. Legbiztosabb jele az unalomnak vagy a kiégésnek, amikor azt gondolod valamiről, hogy neked már nem tud újat mutatni. Ilyenkor gondolkodj el azon, hogy vajon jó helyen vagy-e még?

Másrészről pedig meg kell birkózni azzal a bizonytalansággal, hogy mindig lesznek fehér foltok, amelyekkel nem tudsz előre számolni. A tervezés bajnokainak sajnos különösen nehéz elfogadni a mindenhol megbúvó kiszámíthatatlanságot. Ezt tudatos gyakorlással azonban jól lehet kezelni.

 

  1. Váratlan meglepetések érhetnek

Hűűűű, ez lenullázza az egész táblát!

„De király! Pont akkor rendelték meg, amikor éppen van rá eszközünk!”
„Éppen csak kimondtam, mit szeretnék tőle, már nyújtotta is át a kész anyagot.”
„Megszólalni sem hagyott, úgy vágott ki, hogy lábam nem érte a földet.”

Bármennyire is felkészültél, hagytál időt a megismerésre, jó kapcsolatot ápoltál, előfordulhatnak kellemetlen meglepetések, amelyekkel nem számolhattál előre. Ugyanígy szerencsés fordulatok is adódhatnak, amelyekre nem is gondoltál volna.

Az egész tudománytörténet a véletlenekről, a nem várt fordulatokról szól. Az ilyen esetek adnak lehetőséget arra, hogy a környezetet vagy a körülményeket döntően másképp értelmezzük. A meglepetések adják az innováció alapját, azokat a gondolatcsírákat, amelyekből apró előrelépések vagy akár forradalmi változások sarjadnak. Ebből a szempontból nincsen jó és rossz meglepetés, csak érdekes fejlemény létezik, amely új irányokat nyit meg.

 

  1. Lehetségessé válik a lehetetlen

Sosem gondoltam volna, hogy ezt húsz lépésből meg lehet csinálni! Ez hihetetlen! Sikerült!

„Megnyertük a tendert a nagy versenytársaink előtt. Micsoda siker!”
„A legjobb üzletkötő lett a hónapban, pedig tavaly még bizonytalan volt, hogy itt maradhat-e.”
„Elmondtam. Bemutattam. Megérveltem. És igen, végre teljes győzelem! A javaslatom alapján indítjuk a projektet.”

Gondolj bele, fordult-e már elő veled vagy a környezetedben hasonló eset! Amikor valami először eszedbe ötlött, elhessegetted, mert annyira képtelenségnek tűnt. Mégis benned munkálkodott a gondolat. Újra és újra felszínre került. Nem hagyott nyugodni. Nekifogtál kidolgozni, de számtalan nehézség merült fel közben. Már inkább csak a szenvedélyed, mint az ésszerűség hajtott. Amikor másokkal is megosztottad az ötletedet, nem fogadták kitörő lelkesedéssel, de nem is álltak keresztbe. Meglepődtél, hogy amikor tágabb körben újra szóba hoztad, azok is ellenezték, akik addig egy szót sem szóltak. Talán a korábbi szövetségesed is támogatás helyett csak némán hallgatott. De te nem adtad fel. Hittél benne, kivártad, újratervezted, és ismét nekifutottál. Elkapták a fonalat. Egyszer csak veled szárnyaltak az addig kudarcos előzmények után. Már majdnem letettél róla, amikor végül megvalósult az, amiről azt hitted, lehetetlen.

 

  1. Mindig van újabb pálya

Level 99. Ennyi. Végére értem. … Várjunk csak! Dehogyis! Van még újabb pálya, rengeteg!

„Az a nagy projekt a miénk lett. Ezt már nem lehet überelni. Hacsak be nem jön az, amit tegnap említettél…”
„Amikor meg kellett tőle válni, azt hittem senkivel sem tudom őt pótolni. De szerencsére az új fickó egy zseni!”
„Soha nem tudtam átvinni nála ezt az ügyet. Teljesen elkeseredtem. Azonban az automatizálási javaslatommal telibe találtam.”

Hidd el, hogy a leglelkesítőbb, de a legelkeserítőbb pillanat is elmúlik. Állandóságra nem tudsz berendezkedni. Legtöbbünk amúgy is úgy szocializálódott, hogy sosem elégszik meg az eléggel. Ezt várja el tőlünk a társadalom. Még-még-még! Holnap új nap kel fel, a királyfinak új próbát kell kiállnia. Folyton sajnálkozva vagy keserédes nosztalgiával visszagondolni a múltra ugyanúgy káros, mint szorongva tekinteni a kilátástalannak ítélt jövő felé.

Az optimista szemlélet, a pozitív gondolkodás önmagában meg nem oldja, de mindenképpen élhetővé teszi az életet. A világ közömbös. A haladás kereke pedig szüntelenül forog, megállítani nem lehet. Neked pedig úsznod kell. Az árral együtt vagy azzal szemben választás kérdése, de az biztos, hogy csak akkor maradsz a felszínen, ha csapkodsz a karjaiddal.

A vezetők és a munkatársak is egyaránt folyamatos mozgásban tudnak csak létezni. Ennek az áramlásnak a támogatására vezetési tanácsadók, fejlesztő trénerek vagy coachok segítségére lehet támaszkodni.

Együtt könnyebb lesz, mert hidd el, mindig lesz újabb pálya!

 

Fejlődésközpontú, könnyen érthető és a gyakorlatba egyszerűen átültethető vezetés-támogató programjainkkal azokhoz a tulajdonosokhoz, felső- és középvezetőkhöz szólunk, akinek fontos, hogy mellébeszélés nélkül, nyílt és őszinte módon fejleszthessék cégük, csapatuk működését.

Téged melyik pont ragadott meg leginkább? Melyikkel vitatkoznál?
Kiegészítenéd valamivel?

Hívj, írj, kattints!

Delega Management Technológia Kft honlapja

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.