Az egy huszad az új semmi

Mennyiért vagy hajlandó lemondani az egyik ujjadról? És ha az lehet lábujj is?

Biztos vagyok benne, hogy van az az összeg. Hiszen csak egy kis lábujjról lenne szó, az csak egy huszadnyi veszteség. Marad még bőven!

 • Han Solo a Csillagok háborúja sorozatban azzal dicsekszik, hogy egy huszad másodperc alatt lerázta a birodalmi cirkálókat. Han Solo Millenium Falcon világűr semmi
  Persze hitetlenkedve néztek rá, mert az szinte semmi időt jelent.
 • A világűrben a csillagok és bolygók között csak a semmi van. A csillagközi tér földi értelemben vákuumnak számít.
  Mégis: galaxisunk tömegének egy huszad részét csillagközi anyag teszi ki.
 • A modern összkerékhajtású autókban a rendszer minden 16 ezredmásodpercben (ami egy pislogás egy huszad részének felel meg) megméri a kerekek tapadását, és képes megváltoztatni a forgatónyomaték elosztását az egyes kerekek között.
 • II. József 1784-ben népszámlálást rendelt el. Ekkor zajlott le hazánkban az első népszámlálás, melynek értelmében a 7 milliós lakosságnak egy huszad részét a nemesség alkotta.
  Ha egy furcsa képzavarral élve a nemesség ma egy párt lenne, akkor a parlamentbe jutás küszöbén billegne.
 • Az iparszerű mezőgazdaság súlyosan lerontotta a mezőgazdasági termények beltartalmi értékeit. Például a burgonya vastartalma hazánkban a 2000-es évek elejére a korábbi értékek egy huszadára esett vissza. A II. világháborút megelőző időszak élelmiszerei a jelenlegiekhez képest funkcionális élelmiszernek minősülnének. Napjaink civilizációs betegségei erősen korrelálnak táplálkozási okokkal.

1/20 egy huszad tápanyag ételMost akkor sok az egy huszad, vagy még mindig úgy gondoljuk, hogy kevés?

A statisztikai jelentések már több, mint egy éve folyamatosan bővülésről számolnak be a hazai FMCG piac vonatkozásában. Attól függően, hogy milyen szeletét vesszük górcső alá, 3 és 7 százalék közötti értékekkel szembesülünk. Átlagosan is 5% körüli forgalmi növekedést láthatunk az utóbbi hónapok egy évvel korábbi adatokhoz hasonlítása során. Hurrá! Mindenki nagyon boldog!

Ezt a fejlődési ütemet tartva 15 év múlva a jelenlegi kétszeresét is meghaladó forgalmi értékekről kellene beszélnünk. Ugye látható, mennyire nem reális abba a megtévesztő nyugalomba ringatni magunkat, hogy minden rendben van, eljön a világban a soha nem látott fellendülés kora?!

Ideje észbe kapni!

15 év alatt mennyi technológiai változás, tudományos áttörés zajlik le! A ma még elképzelhetetlen és elérhetetlen technikák ennyi idő alatt a nappalinkba költöznek. A CD lemez felfutásától a bukásáig sem telt el több idő. Azóta pedig a világunk tovább gyorsult. A ’30-as évekre az elektromos autók általánossá válását vizionálják. Hogyan lehetne bízni a trendek folyamatos (lineáris) folytatódásában?

Emlékezzenek vissza arra, amikor a 2009-es válság beütött Magyarországon, mekkora visszaesések következtek be a gazdaságban! A GDP mintegy 9%-kal zuhant. A korábban nyereséges iparágak súlyosan veszteségessé váltak szempillantás alatt.tömeg vásárlók
A kiskereskedelmi szektor 1-2%-os nyereségrátája a különadóktól és egyéb adminisztratív nehezítésektől függetlenül sem bírta ki a forgalom visszaesését.

De mekkora is volt a visszaesés? Forgalmi szempontból a válság kezdetekor csak mintegy 5%, azaz egy huszad. Ugyan már! Az semmi! Azt észre sem lehet venni.

Pontosan ebben rejlik a helyzet alattomossága. Ki veszi észre, ha egy eladótérben 20 helyett csak 19-en vannak? Ki veszi észre, ha 20 dkg párizsi helyett csak 19 dkg-ot vesznek meg (mert a „Kicsit több lett. Maradhat?” elve már nem érvényesül)? Ki veszi észre, ha nem dobjuk ki az utolsó szeletet a doboz aljáról csak azért, mert már közel a lejárata, vagy szárazabb a széle?

Ráadásul, ha ezek együttesen érvényesülnek, akkor egyenként két százaléknyi visszaesések is elegendők az összes nyereség elveszítéséhez.

naptárÉberség!

Az egy huszad csapdájának fenyegető veszélyét akkor tudjuk elkerülni, ha ugyanezt a logikát követve már előre áldozunk az oltárán. Hogyan? Például úgy, hogy minden hónapban egy napot – a munkanapok körülbelül egy huszadát – olyan tevékenységeknek szenteljük a vállalkozásunkban, csoportunkban, amelyek a jövő lehetőségeinek, kiugrási pontjainak feltérképezését, a kreatív együttgondolkodást, az innovatív folyamatok kitalálását és fejlesztését célozzák.

Egy huszad. Nem több. Szinte semmi. De micsoda különbség így tekinteni az új egy huszadra!

Téged mi ragadott meg leginkább? Melyikkel vitatkoznál?
Kiegészítenéd valamivel?

Hívj, írj, kattints!

Delega Management Technológia Kft honlapja

 

 

 

 

 

 

 

A cikk megjelent az In-Store Team hírlevelében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.